2012 m. balandžio 9 d.

Dirbtuvių statybos, devinta dalis

Tai priešpaskutinis įrašas, naudojant senas nuotraukas, sukauptas kompiuteryje. Dešimta dalis bus apie tai, kokia dirbtuvių situacija yra dabar. Na, o visos kitos dalys bus apie tai, ką darysime šiais metais :) Planų daug (ar viską įgyvendinsime nežinom :)), tačiau neaišku kaip greitai vyks darbai, tad nežinia kas kiek laiko bus apie ką rašyti :).

Šiandien pamatysite bendrą dirbtuvių vaizdą, stogo kraigo užbaigimą ir kelis vaizdelius "ne į temą" :)

▼ Kai užbaigėme suvežti žvyrą iš didelės krūvos, supiltos kieme (dabar ten nė žymės neliko ir šiais metais jau augs žolytė, jeeeee!!!!!), į likusią dirbtuvių grindų dalį vežėme žemes iš kitos žemių krūvos.



▼ Pernai viename iš keturių senųjų inkilų, sukabintų ant daržinės sienos, apsigyveno širšuolai. diiiidžiuliai širšių giminaičiai. Kadangi jie po kiemą neskraidė, nusprendėm palikti ir pažiūrėti kas bus :) Elgėsi jie gana gražiai, visgi šiais metais tuos inkilus sutvarkysime taip, kad daugiau niekas neapsigyventų :) Neramu buvo, kai jų ten užsiveisė didelė šeima :)
Savo namelį jie statė iš jaunų berželių žievių. Iš pradžių nesupratome kas pradėjo graužti berželius ir vieną gražuolį uosį, bet po kurio laiko, visai netikėtai, pastebėjau kelis širšuolus ropinėjančius ant vieno berželio kamieno. Prikišau nosį arti tiek, kiek tik galėjau ir supratau, kas čia vyksta :) Jie graužė žievę, tada skrisdavo tiesiai į lizdą, jame perdirbdavo surinktą žievę su savo seilėmis į statybinę medžiagą.



▼ Kraigo užbaigimas. Kraigas padengiamas specialiomis kraigo bituminėmis čerpelėmis. Pirmiausia "nukirstų" kampų uždengimas, o tada jau ilgojo, centrinio kraigo.



▼ Kamino vaizdas iš viršaus. Uždėtos kelios bituminės kraigo čerpelės, tačiau bendrą vaizdą turbūt matote gerai? :)


▼ Sodybos kiemas. Vaizdas nuo dirbtuvėlių stogo :)





▼ Palėpės pastogės vaizdas. Iš šiaurės į pietus.


▼ Palėpės pastogės vaizdas. Iš pietų į šiaurę.





▼ Pameistrys ir prižiūrėtojas :)))


▼ Paskutinė nuotrauka ir paskutinis darbas, kurį padarėme praėjusiais metais - nugenėjome likusias obelies dideles šakas. Palikome tik naujas, išaugusias po pirmojo 2010 m. apgenėjimo.
Vienas žmogutis klausė kaip dabar jaučiasi mūsų obelis ir ar pasiteisino toks apgenėjimas. Trumpai pasakoju. Kadangi naujos šakelės išaugo, manome, tikrai ji "gyventų" toliau. Tačiau mes to nesužinosime, nes nusprendėme ją visiškai nukirsti ir šaknis išrauti. Ji visgi mes nemenką šešėli ant pagrindinio lango, prie kurio bus mano pagrindinis darbo stalas. Ilgai svarstėme, nes baisiai nesinori nupjauti dar gyvo medžio, tačiau specialiai darėme jį didesnį (irgi sunkiai apsisprendėme, nes nelabai mums patinka padidinti langai), tad turime viską padaryti, kad tas padidintas langas atliktų savo vaidmenį...
Vietoje šios obelies, truputį toliau nuo lango, pasodinsime skirtingų rūšių žemaūgių vyšnių giraitę :) Pavasarį bus ir gražu ir kvepės, o vėliau daug skanių uogų :) Manau, ta giratė bus puikus įkvėpimo šaltinis.
Nors kol dar obelies nenupjovėme, lieka tikimybė, kad dar persigalvosime ir ją paliksime :DDD



Devinto įrašo pabaiga :)

6 komentarai:

Linutukas rašė...

smagu matyti kiek daug pasistumejote :) grazinates is peties, dziaugiuosi kartu su jumis :)

Kitokie amatai rašė...

Ačiū, Linutuk :*
Jei vasarą atlėksi atsipūsti nuo miesto, galėsi apžiūrėti iš arti ir dar prisidėti prie darbų:P :D

Aurelija Morta

Linutukas rašė...

noreciau, kad tai issipildytu :), ir padirbeti mielai sutikciau :) :) :) jegu dar turiu :) :) :)

Agnė rašė...

Na va, taip ir nesužinosiu, kaip obeliai patiko tas apipjaustymas. Nors suprantu argumentus, kodėl reikia ją nupjauti. Nebent mes sugalvotumėm kokią savo obelį taip apgenėti. Kas ten žino, gal po kelerių metų pati galėsiu papasakoti, kuo tokios istorijos baigiasi.
O širšuolų namai labai gražūs. Tikri menininkai tie jūsų įnamiai, visai kaip šeimininkai :) Jie irgi namus stato, įkvepiančiu pavyzdžiu seka :)

Justė rašė...

kaip smagu - jau greit turėsi savo išsvajotas dirbtuves :) reiks būtinai vasarą atvažiuot apžiūrėt ;)

kitokia Aurelija rašė...

Agne, jei tik pavyks išbandyti šį obelų genėjimo būdą - būtinai pasidalink informacija :)

Juste, laaaaabai lauksim :)