2013 m. sausio 6 d.

Dirbtuvių statybos, devyniolikta dalis

Kai praėjusių metų išorės darbai buvo baigti, atėjo eilė vidaus darbams.
Pečiaus statyba. Mes jį vadiname apvaliu stačiamalkiu, tačiau jei kažkas žinote jo tikslesnį pavadinimą, būtinai pasidalinkite ;)
Prieš keletą metų lankėmės pas mielus pažįstamus Zarasų rajone. Antrame namo aukšte šeimininkai parodė laaabai gražų pečių. Apvalus, skardinis, o viduje šamotinės plytos ir molis. Puikiai įšylą, ilgai šildo ir dar gražus :))) Įsimylėjau ir savajam pasakiau, kad radau savo dirbtuvėlių šildymo objektą. Visai netrukus lankėme dar vienus pažįstamus Zarasų rajone ir užtikome lygiai taip pat statytą pečių. Kadangi iki šiol nieko panašaus nebuvome matę nei viename Lietuvos kampelyje, nusprendėme, kad meistrų reikia ieškoti ten, kur didžiausia tokių pečių koncentracija. Ir radome. Pagelbėjo taip pat Zarasų rajone gyvenantys dar kiti pažįstami. Vienas meistras sumeistravo skardas, o kitas sumūrijo pečių.

Taigi,  mums reikėjo: meistro, šamotinių plytų, senų molinių plutų, molio, šamotinių miltelių, šilumokaičio (apie jį žemiau parašysiu), špižinių durelių pakurai, špižinių grotelių, pro kurias byrės pelenai, dviejų mažų špižinių durelių valymo angoms, juškos :D (čia toks daiktas, kuris atidaromas prieš pečių užkuriant ir uždaromas, baigus malkoms rusenti.

Molio ir šamotinių miltelių makalošė :)



Šilumokaitis. Kadangi neradome, kas mums greitai padarytų tokį, kokio reiktų, pirkome parduotuvėje. Jis skirtas kitokiam pečių tipui, tačiau prisitaikėme ir sau. Taigi, šitas daiktas bus įstatytas pečiaus viduje virš pakuros ir nuo ugnies įšilęs vanduo, keliaus į vandens šildytuvą,o iš jo šaltas į šilumokaitį. Paprastoji fiziką, kurią pirmą kartą gyvenime ir supratau dabar, suvokusi kaip judės vanduo ir kaip jis šils :))) Šildytuvas pas mus kombinuotas: galima ir elektra. ir pečiumi šildyti. Kol kas elektra nešildėme nei karto! Pilnai pakanka to, kiek kūrename pečių.



Antrame senojo namo gale stovėjo krosnis, kuriai jau nuo pirmų dienų sodyboje, suplanavom reinkarnaciją. Sienų dažytoja Aleksandra taip pat pabuvo ir senos krosnies ardytoja :)
Vėliau visas plytas nuvalė ir pašalino molio likučius.



Naujos šamotinės plytos.



Keturios skardos dalys: pagrindas, platesnė ir aukštesnė dalis, kurioje bus pakura, siauresnė ir žemesnė dalis, ir viršutinė dekoratyvi dalis. Čia dekoratyvios dalies nesimato, bus kitose nuotraukose.



Senų plytų valymas.



Prasidėjo darbas :)



Durelės su stikliuku. Židinio dirbtuvėlėse nenorėjau, o ugnį stebėt - labai, tad apsidžiaugiau, kai manasis atrado šias dureles, sakė - kaip tik tokios, kokių tau reikia :))) Ir tikrai - jos tokios :))) Dabar dažnai tupiu prie durelių ir žiūriu kaip ugnis laižo malkas ir auga, o po to rimsta... Meditacija :)



Darbo procesas tęsiasi. Tai pirmos dienos atlikti darbai. Komentuoti nieko negaliu, nes nieko neišmanau, tiesiog sukiojausi aplink ir fotografavau :)

Nuotrauka yra didesnė nei įprastai, kad padidėtų, reikia ją paspausti :), o kai nuotrauką atidarys, paspausti dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkti "Rodyti paveikslą" :)

Nuotrauka yra didesnė nei įprastai, kad padidėtų, reikia ją paspausti :), o kai nuotrauką atidarys, paspausti dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkti "Rodyti paveikslą" :)

Nuotrauka yra didesnė nei įprastai, kad padidėtų, reikia ją paspausti :), o kai nuotrauką atidarys, paspausti dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkti "Rodyti paveikslą" :)




2 komentarai:

Agnė rašė...

Durelės nuostabios. Tikiu, kad nemažai laiko praleidi žiūrėdama į ugnį (pamenu, kaip tik įsigyjusi akvariumą nemažai laiko rytais tol gulėdavau lovoje ir į jį žiūrėdavau, kol reikėdavo skubiai, beveik nepusryčiavus, lėkti į darbą; įtariu, kad su tokiu grožiu namuose būtų panašiai).

kitokia Aurelija rašė...

Ilgai netupiu prie ugnies, bet kai užkuriu, visada vieną seriją "pažiūriu" :)))
Vanduo, aišku, taip pat puikus stebėjimo objektas :) Šiais metais kūdroje jau nemažai žuvelių buvo, tad ir ten vieną kitą seriją esu įveikusi :)))