2013 m. sausio 5 d.

Dirbtuvių statybos, penkiolikta dalis

Ant plėvelės buvo prikalti skersiniai pagaliukai ir ant jų sukaltos nevienodo pločio lentos, sumaunamos viena ant kitos ir taip suteikia vaizdą, lyg namas būtų iš rastų :)
Gal taip atrodo ir ne kiekvienam, tačiau mums - taip, tad džiaugiamės tokiu sprendimu. Kai tik pradėjome svajoti apie sodybą, kurioje gyvensime, svajojome apie rastinius namus su nendriniais stogais. Pasirodo ta svajonė ne mūsų kišenei, todėl keitėm svajonę ir radom mums tinkantį, o dabar dar gražesnių atrodantį variantą :)

Po to iškart nudažėme :))) Negalėjom sulaukti kada galėsim bent gabaliuką nudažyti :)))
Visus sodybos pastatus dažysime naujai pristatytais dažais, skirtais dažyti horizontalius paviršius. Kitame įraše parašysiu ir jų tikslų pavadinimą.

Senojo namo langų apvadai puošti štai tokiais pjaustiniais, tad mes, ilgai negalvoję, nusprendėme toli neieškoti kaip šių apylinkių žmonės puošdavo langus ir naujųjų pastatų langų rėmus pjaustysime tokiu pat motyvu :) Bus gražus tęstinumas :)
Žemiau pridėta nuotrauka su lentos motyvu, ant kurios, perskaičiavus proporcijas, paišiau pjaustymo linijas, o mažas vabaliukas visą tą laiką lakstė ant lentos ir visai nenorėjo keliauti savo keliais. Teko įamžinti pagalbininką :)

Manasis tuojau pat išpjovė mano išpieštas lentas, o aš nudažiau ir, ilgai netrukus, viskas jau buvo paruošta ir prisukta.

Toliau buvo pradėtas formuoti mažas stogelis, vizualiai atskiriantis pirmą aukštą ir palėpę. Jis ne tik dekoratyvus, tačiau ir puikiai apsaugo langą nuo kritulių. Viską darom pagal senosios Aukštaičių statybos įvairias knygas, rašytas nuo 1936 m. iki 2010 m.

Tuo pačiu metu vyras pradėjo ir rytinės sienos apkalimą plokštėmis.


Nuotrauka yra didesnė nei įprastai, kad padidėtų, reikia ją paspausti :)


Levandos iš mano žolynų sodelio :) Jau trejų metų gražuolė žydi vis gausiau :)))
Pernai įsigijau ir dar vieną, o šiemet planuojam pirkti daug krūmelių ir sodinsime tarp avilių.
Žinoma, mėginsiu ir vėl daiginti pati, tačiau jau ketvirtus metus nepavyksta.

Jei kas žinot paslapčių kaip priversti levandų sėklytes sudygti ir sėkmingai išaugti - labai prašau pasidalinti informacija :)


Nuotrauka yra didesnė nei įprastai, kad padidėtų, reikia ją paspausti :)

Ir dar nauji kūdros gyventojai - vėžiai. Juos už medų įsigijome iš Alių :)
Pas juos per kelerius metus užderėjo didelė populiacija, per sezoną pagauna vis daugiau ir sakė, kad pastebi vis mažiau mažų žuvų. Bandysime gaudyti pradėti jau po metų, kad ir mūsų kūdroje jie nesušveistų visų ikriukų :)))

5 komentarai:

Jurgita rašė...

Levandų sėklytės geriau dygsta po stratifikavimo - šaltojo periodo imitacijos (namų sąlygomis ideali vieta buitinis šaldytuvas). Sėkmės!!

kitokia Aurelija rašė...

Ačiū, Jurgita :)
Esu ir tai išbandžiusi, įtariu, kad pakliūva kažkokios ne tokios sėklos :), tad šiemet prisirinkau dar ir savų. Stratifikuosiu ir mėginsiu sėti :)

Sigita rašė...

Aurelija, pabandyk pavasarį senosios levandos šaką prilenkti prie žemės, žemėmis užberti ir aš dar prispaudžiu kokiu akmenuku. Tokia prilenkta šaka per vasarą tikrai išleis šakneles, galėsi paskui šaką nukirpti nuo 'mamos' ir bus jau naujas augalas.

Kristė rašė...

Jei nenukirpsite peržydėjusių savo levandų ir paliksite augaliukus su sėklom per žiemą iki pavasario, įvyks natūrali sėklų stratifikacija. Pavasarį nupurtysit sėklytes nuo šakelių ir turėtų sudygti. Man pasitvirtina puikiausiai ir nepirmi metai ;)
Kaip gerą filmą žiūrėčiau - taip skaitau jūsų nuostabius įrašus apie dirbtuvėlių statybas! :) dideliausios sėkmės! :)

kitokia Aurelija rašė...

Sigita, Kriste, labai ačiū :)))
Būtinai išbandysiu abu variantus ir tikiu,kad pagaliau pavyks padidinti levandų krūmelių kiekį :)
Ačiū!

Berašydama pagalvojau, jo g iš tiesų tai niekada nesidomėjau o kokią gi žemę levandos labiau mėgsta ir ar yra koks nors senas lietuviškas augalas, kuris būtų levandos giminaitis? Klausimai daugiau sau ir retoriniai nei kažkam konkrečiai, tačiau jei kas žinote - prašau pasidalinkite :)